fbpx

Írj nekünk:
info@hellorent.hu

Hívj minket:
+36-30-247-4710

Kategóriák
AirBNB hírek AirBNB Menedzsment Hírek

Airbnb kiadások, amelyekre szükséges felkészülnöd

Amikor elkezdesz azon gondolkodni, hogy rövidtávra kiadod a lakásodat, érdemes figyelembe venned az ezzel járó kiadásokat is. Hiszen honnan tudnád meg, hogy egyáltalán megéri-e ez neked, vagy azt, hogy mikor térül meg a befektetett pénzed?

Ahhoz, hogy a legteljesebb képet kapd, minden lehetséges tételt vegyél számításba. Hogy mik ezek? Mutatjuk!

Amikor elkezdesz azon gondolkodni, hogy rövidtávra kiadod a lakásodat, érdemes figyelembe venned az ezzel járó kiadásokat is. Hiszen honnan tudnád meg, hogy egyáltalán megéri-e ez neked, vagy azt, hogy mikor térül meg a befektetett pénzed?

Ahhoz, hogy a legteljesebb képet kapd, minden lehetséges tételt vegyél számításba. Hogy mik ezek? Mutatjuk!

Mi az, amit biztosan ki kell fizetned rövidtávú lakáskiadásnál?

Lakás- és ingóság biztosítás

Ezzel a viszonylag alacsony havi összeggel csak magadat biztosítod be. Hiszen sosem tudhatod mit hoz a jövő – bármikor beüthet a krach.

Ha hitelt vettél fel a vásárláshoz vagy felújításhoz, akkor annak a havi díjába rendszerint be van építve ez a szolgáltatás is. De érdemes felülvizsgálni, hogy pontosan mire térít, főleg mivel a sima lakásbiztosítás nem téríti meg a bútorokban keletkezett károkat, amik gyakrabban fordulnak elő egy Airbnb esetében.

Adózás

Az, hogy milyen adózás alá tartozik az Airbnb, megér egy külön cikket, ugyanis előfordulhat, hogy valamilyen különleges adózási formát kell választanod az üzemeltetéshez.

A befizetett adók mennyisége függ attól, hogy magánszálláshelyként vagy egy cég neve alatt (egyéb szálláshelyként) üzemelteted a lakásod kiadását – azt, hogy neked melyik éri meg jobban érdemes egy hozzáértő könyvelővel megbeszélni -, valamint a kiadott lakások mennyiségét is figyelembe kell venned.

A rövidtávú szállások kiadóit építményadó is terheli, a vendégek után idegenforgalmi adót – ami a bevétel 4%-a – is fizetni kell, valamint a szintén 4%-os turizmus fejlesztési hozzájárulást is. De érdeklődjünk a helyi önkormányzatnál is, hogy az adott helyen kivetnek-e különadót – ez általában évi 1500-2000 forintos összeg.

Könyvelő

A fenti ponthoz kapcsolódóan: egy szakember segíthet az adózásban, a havi bevallásokban, hogy garantáltan elkerüld a büntetéseket. De a rendszeres bevételeidet is rendben tartja, valamint az adóév végén elkészíti a bevallásodat is. Ezen egyáltalán nem éri meg spórolni.

Rezsi

Nem meglepő, ide tartozik a víz, gáz, fűtés, elektromosság, szemétdíj, közös költség, esetleg szennyvíz, és manapság már elengedhetetlen kiadás az erős internet is. Ezekre néhol extrán kell készülni, mert a vendég nem feltétlenül figyel például a klíma kikapcsolására távozáskor, bár ilyesmire érdemes a házirendben javaslatot tenni.

Takarítás

Még ha magad is csinálod, rendszeres költség lesz legalább a tisztítószerek beszerzése. Viszont, ha egy külön takarító céggel, üzemeltetővel vagy vállalkozóval végezteted az üzemeltetést, akkor ennek az időigényes feladatnak a terhe lekerül rólad. Arról nem is beszélve, ha cégnek adod ki ezt a feladatot, betegség vagy szabadság esetén is mindig gondoskodnak a helyettesítésről.

Alapvető higiéniai és egyéb kiegészítők

Ne felejtsd el azt sem, hogy rendszeresen kell majd gondoskodnod a tisztálkodási szerekről, WC papírról, alapvető tisztasági kellékekről.

A higiéniai elemeken kívül számolnod kell a mindennapi használati cikkekkel, valamint az általad nyújtott extra szolgáltatásokkal is (mint például kávé, tea, főzéshez használatos kiegészítők, apró ajándékok, bonbon, bor) is.

Airbnb jutalék

Minden kiadással, szállással kapcsolatos weboldalnak vannak költségei. Van, ahol fix havi díjjal kell számolni, van, ahol százalékot kérnek a szállásadóktól. Ez az Airbnb esetében 3%, amennyiben nem használ sem a tulajdonos vagy az általa megbízott üzemeltető cég channel manager programot. Ha használatban van ilyen szoftver, akkor a fennmaradó 12% is a tulajdonost terheli. A booking.com jutaléka pedig átlagosan 10-25% között mozog.

További kiadások, amikkel érdemes számolni:

Hitelek, kölcsönök

Ez természetesen nem mindenkire érvényes, de ha hiteled van / lesz az ingatlanon, ne hagyd ki a számításból a havi törlesztőt sem!

Elkopott dolgok cseréje, amortizációs költségek

Amit használnak, az idővel elkopik. Minden törölköző, ágyneműhuzat, bútor használhatatlanná válik a hónapok, évek alatt. De amíg a régi textíliákat teljesen le kell cserélni – már csak higiéniai okok miatt is -, vannak dolgok, amiket meg lehet javítani. A kanapét újra lehet húzni, a megkopott szekrényeket, asztalokat, falakat le lehet festeni.

Viszont azt tartsd észben, hogy minden legyen kifogástalan állapotban a felújítás után is, hiszen egyrészt annál később kell cserélni, másrészt a vendégek nem lesznek restek negatív kommenteket hagyni ellenkező esetben.

Javítási, karbantartási költségek

Tudtad, hogy a leggyakoribb karbantartási kiadást a duguláselhárítás jelenti? De ezenkívül gyakran előfordul zárcsere elvesztett kulcs miatt, elromlott kulcsos doboz, gázkonvektor csere, mosógépszerelés stb. Arra érdemes lélekben készülni, hogy a fent felsorolt dolgok gyorsabban amortizálódnak, mint egy hosszútávon bérbeadott ingatlanban. Az se árt, ha már van egy jól bejáratott, megbízható, rugalmas mesterember gárdád ezekre a feladatokra.

Vannak olyan események, amelyek bújtatott költséget jelentenek a szállás kiadójának.

Nem is gondolnád elsőre, de…

  • vendégek, akik megrongálják a bútorokat vagy a lakást;
  • a szállást az utolsó pillanatban lemondó utazók (habár ilyen esetben sokszor őket is terheli némi költség);
  • a különleges igényekkel rendelkező vendégek;
  • a lakást bulizásra vagy dohányzásra használó utazók is helyreállítási költséget jelentenek a szállásadónak.
  • természeti károk (például beázás)
  • az épület jellegéből adódó javítandók (penészedés eltávolítása, régi csővezetékek cseréje)

Ha tudod előre, milyen költségek várnak rád, nem fognak kellemetlen meglepetések érni!

Szeretnéd egy megbízható, sok tapasztalattal rendelkező cégre bízni lakásod üzemeltetését?
Kattints a linkre ajánlatunkért:  AirBNB Menedzsment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük